fallback

Ердоган: Турция няма лукса да обърне гръб на Афганистан

Нашето общо желание е страната да постигне траен мир и стабилност", заяви турският президент

10.12.2021 | 17:07 Автор: Искра Ангелова

Турция "няма лукса" да обърне гръб на Афганистан, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Нашето общо желание е Афганистан да постигне траен мир и стабилност", заяви Ердоган на среща на Парламентарния съюз на държавите-членки на Организацията за ислямско сътрудничество. "Ние не можем да си позволим лукса да обърнем гръб на афганистанския народ", добави той, цитиран от "А Нюз".

Откакто талибаните взеха властта, Турция и турските хуманитарни групи изпратиха голяма помощ на населението на Афганистан, като турските официални лица предупредиха за хуманитарната ситуация в страната.

По отношение на сирийската криза Ердоган обвини Съвета за сигурност на ООН, че не изпълнява задълженията си, като заяви, че той се е превърнал в "голямо разочарование". Той добави, че страни като Турция, които са съседни на кризисните региони, "носят истинската тежест на миграцията и бежанците, а не западните държави, които шумно говорят по въпроса".

Турция е ключов транзитен пункт за нелегалните мигранти, които искат да преминат в Европа, за да започнат нов живот, особено за тези, които бягат от война и преследване, като например гражданската война в Сирия, започнала в началото на 2011 г. В страната вече са настанени 4 млн. бежанци, повече от която и да е държава в света, на фона на признаците, че нова вълна от афганистански бежанци може да се насочи към Турция и ЕС, информира БГНЕС.

По въпроса за трайния мир и стабилността на израелско-палестинския конфликт, Ердоган заяви, че той може да бъде разрешен само със създаването на "независима, суверенна и териториално интегрирана" палестинска държава, основана на границите от 1967 г. със столица Източен Йерусалим.

"Да се накарат палестинците да платят цената на геноцида срещу евреите в Европа по време на Втората световна война е несправедливо и безскрупулно", каза той.

Президентът спомена и помощта на Турция за други държави по време на пандемията от коронавирус, като заяви, че тя е доставила помощ на 160 държави и 12 международни организации в нужда, както и е доставила ваксини на 11 държави.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback