Играта на Путин

Ще успее ли Русия да постигне ръст, разчитайки на енергийните доставки?

17.04.2014 | 14:32 Редактор: Мариета Иванова
Играта на Путин

Плановете на руския президент Владимир Путин  към Украйна и региона изглеждат дългосрочни, коментира  за Bloomberg Television директорът на  Macquarie Securities за азиатския регион - Виктор Швец. Неговото мнение е, че държавният глава на Русия ще сложи ръка на заеми, които в даден исторически момент са били руски, визирайки Украйна и Беларус.

Според Швец обаче по този начин Путин не може да съживи руската икономика.

„Русия никога през последните 15-20 години не се е опитвала да решава структурните проблеми на икономиката си. Единственият растеж, който имаха, беше базиран на частичното реанимиране на старата съветска индустрия, която на практика не функционираше от 10 години преди това“, посочва експертът.

Въпреки че енергийните суровини са основният коз в ръцете на Русия, с  които могат да изнудват Запада, те не генерират продуктивност.

„В известен смисъл това е причината за ниската продуктивност в Русия. Ако те просто искат да разчитат на енергия, хубаво. Не трябва да забравяме обаче, че ресурсите са ограничени и цените едва ли ще се повишат. Същевременно те субсидират останалата част от страната и определено не са конкурентоспособни в никоя друга индустрия. И именно в това се състои предизвикателството, пред което е изправена Русия. Икономиката й не е способна да расте. За да има растеж, трябва да се извършат структурни реформи, а за да направят това, трябва да променят системата и начина, по който тя функционира“, коментира Швец.

Според директора на  Macquarie Securities трябва да се намери някакъв компромис, при който Украйна да остане демилитаризирана и в известен смисъл неутрална.  По думите му предвид развитието на обстоятелствата запазването на цялостта на Украйна изглежда трудно постижима. Той допълни, че трябва да се имат предвид и намеренията на Русия и Украйна.

„Никой обаче не иска хаос“, категоричен е Швец.

Що се отнася до плановете на Русия за развитие на изток мнението на Швец е, че погледите на Москва са насочени не само към Китай, но и към Корея, особено като възможност за технологично сътрудничество.

„Също така ги интересува Япония като източник на инвестиции. Те дори може да решат спора за Курилските острови. Така че няма съмнение по въпроса- Русия иска да се преориентира на изток. Но проблемите, с които се сблъскват не са малко. Западна Русия търгува главно с Европейския съюз, докато източната част на страната напоследък главно с Китай. Така че те също трябва да внимават страната да не се раздели на две“, посочи директорът от Macquarie Securities.