Задава ли се нова Студена война?

Русия поиска извънредна среща на Съвета за сигурност на ООН във връзка с ескалацията на напрежението в Украйна.

14.04.2014 | 14:24 Редактор: Мариета Иванова
Задава ли се нова Студена война?

На извънредната среща на Съвета за сигурност на ООН Русия поиска от САЩ и останалите западни страни да използват влиянието си върху украинското правителство за отмяна на ултиматума, поставен от президента  Александър Турчинов проруските сепаратисти да предадат оръжието и да се изтеглят от Югоизточна Украйна до понеделник сутрин.  Поводът за срещата е ескалацията на напрежението в страната, при която един украински полицай е платил с живота си, а други петима са били ранени.

„Началото на срещата представляваше размяна на реплики между САЩ,

Още по темата

останалите  западни страни и Русия. Руският посланик  в ООН Витали Чуркин поиска американският вицепрезидент Джо Байдън да се обади на украинските власти и да им каже да отменят ултиматума. В противен случай, по негови думи, ситуацията в Украйна може да се окаже непоправима и преговорите определено ще пострадат“, коментира Сануон  Юон,  кореспондент на Bloomberg в ООН, Вашингтон.

Тя допълни, че всички страни се опитват да избегнат по-нататъшната ескалация на напрежението и се опитват да намерят дипломатическо решение на ситуацията.

„Следващите часове ще са от решаващо значение. Сигурна съм, че администрацията в Белия дом обмисля как да реагира и каква ще е следващата им стъпка, за да не се провали стартът на преговорите на 17 април“, коментира Юон.