Путин с най-ниски доходи от работещите в Кремъл

Държавният глава е декларирал малко над 100 хиляди за последната година.

12.04.2014 | 13:01 Редактор: Мариета Иванова
Путин с най-ниски доходи от работещите в Кремъл

Доходите на руския президент Владимир Путин за последната година се оказаха сред най-ниските от служителите в Кремъл.
Декларираните доходи на държавния глава за последната година са приблизително 104 000 долара. От  декларацията на един от най-влиятелните световни лидери, публикувана на сайта на Кремъл, става ясно, че той притежава още три произведени в Русия коли, апартамент от 77 кв. м., гараж и парцел земя.

За първи път в документа не се споменава съпругата на Путин- Людмила. Двамата се разведоха след над 30-годишен брак.

Декларираните доходи на руския президент са доста по-ниски от тези на министрите и други служители в Кремъл, много от които разполагат с луксозни коли и многобройни къщи в европейски страни.

Първият вицепремиер Игор Шувалов отново оглави класацията по богатство. Неговите общи семейни доходи надминават 13 милиона долара. Собствеността му включва още дузина къщи и луксозни коли, сред които и лимузина. Шувалов беше остро критикуван през 2012 г., след като стана ясно, че е спечелил големи суми, докато работел в правителството, чрез офшорна компания, която била използвана за закупуване на акции в газовия гигант Газпром. Това доведе до обвинения в конфликт на интереси, които той отрече.

Единствено министърът на природните ресурси и околната среда е декларирал по-малко доходи от Путин. Сергей Донской  е посочил в данъчната си декларация, че за миналата година е заработил едва 98 000 долара.