Меркел пристига в Атина

Властите разчитат на визитата за привличане на чуждестранни инвеститори.

11.04.2014 | 12:49 Редактор: Мариета Иванова
Меркел пристига в Атина

Германският канцлер Ангела Меркел пристига на посещение в Атина. Властите разчитат на визитата за привличане на чуждестранни инвеститори, докато опозицията я посреща с неодобрение и подготвя протести, въпреки забраната на управляващите.

Първоначално пoсещението на Меркел беше насрочено за края на месеца. Но Берлин и Атина решиха, че би било по-продуктивно за Ангела Меркел да посети Гърция преди великденската ваканция, тъй като неотдавнашното ратифициране на споразумението с тройката кредитори и решенията на Еврогрупата дават индикации за добро справяне с обстановката.
Редица анализатори смятат, че германският канцлер ще изтъкне в своя полза положителните резултати в Гърция, които приема за персонална заслуга, в предизборната кампания за Европарламента през май.

Управляващите в южната ни съседка на свой ред се надяват, че това посещение ще изпрати положително послание към пазарите.

„Визитата е доказателство, че страната ни най-накрая отвори нова глава в усилията за реформиране на икономиката“, коментира гръцкия финансов министър Евангелос Венизелос. Пазарите виждат в подкрепата на Берлин вид гаранция за отпуснатия спасителен заем.

По програма Меркел ще се срещне с премиера Андонис Самарас, но няма да се види с лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас.

По този повод Ципрас призова всички граждани на Атина да излязат днес на протест. „Посещението на канцлера Меркел в Атина е "да възнагради катастрофалната работа на правителството, за да следи за продължаването на строги икономии, за да инспектира банките и дали гръцките заплати са паднали до нивото на тези в България“, коментира Ципрас.

Последното посещение на Меркел в Гърция беше през октомври 2012. Тогава тя беше посрещната от близо 25 000 демонстранти, които развяваха плакати с карикатури и нацистки свастики. Според проучване на общественото мнение едва един на всеки четирима гърци има положително мнение за Ангела Меркел. За мнозинството германският канцлер олицетворява строгата бюджетна дисциплина и мерките за икономии.