fallback

Арсений Яценюк на посещение в Източна Украйна

Американският президент Барак Обама изрази мнение, че САЩ, ЕС, както и другите страни партньори трябва да подготвят нови санкции за Русия

11.04.2014 | 12:30 Автор: Ирина Георгиева

Украинският премиер Арсений Яценюк пристига на посещение в Източна Украйна. Той ще се срещне с ръководството на искащите отделяне области и ще засегне въпросите за децентрализацията на властта и новата редакция на украинската конституция. В същото време американският президент Барак Обама изрази мнение, че САЩ, ЕС, както и другите страни партньори трябва да подготвят нови санкции, с които да отговорят на руската инвазия в Украйна. От своя страна бившата съветска държава съвместно с НАТО разработиха план в случай на влошаване на ситуацията.

В телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел американският държавен глава Барак Обама е заявил, че ситуацията в Източна Украйна буди тревога. По думите му проруските сепаратисти, които очевидно имат подкрепата на Москва, продължават да водят организирана кампания за саботаж и провокации, целящи да разтърсят и дестабилизират Украйна. Двамата лидери са изразили своята подкрепа за усилията на украинското правителство за извършване на конституционна реформа, както и за провеждането на демократични избори. Украйна и НАТО разработиха план за защита на населението в случай на по-нататъшно влошаване на сигурността в източните региони. Днес пък украински и руски държавници се срещат във Виена, за да обсъдят двустранните отношения. Междувременно стана ясно, че украинците са лидери по брой молби за получаване на убежище в Русия. Ежедневно над 5000 души се обръщат към руската миграционна служба. Противопоставянето в Украйна и тази нощ не спря. Сепаратистите в източния град Донецк са укрепиха барикадите около областната администрация. В Одеса пък най-малко седем души бяха ранени при сблъсъци между привърженици на Евромайдан и техните опоненти.

fallback
Още от Свят
fallback