fallback

Бъдещето на Донецк е в ръцете на гражданите му, обявиха активисти

Днес изтича 48-часовият ултиматум, поставен от вътрешното министерство в Киев, според който активистите трябва да напуснат окупираните сгради и да започнат преговори.

10.04.2014 | 12:30 Автор: Мариета Иванова

Бъдещето на  Донецк е в ръцете на неговите граждани, обявиха представители на групата активисти, провъзгласила се за временно правителство на региона.

Един от лидерите на проруските активисти  Денис Пушилин обясни, че пред Донецк стоят най-малко три опции. Едната е присъединяване към Руската федерация. Другата е самостоятелно независимо съществуване, а Третата – конфедерационна връзка с Украйна. Днес изтича и 48-часовият ултиматум, поставен от вътрешното министерство в Киев, според който активистите трябва да напуснат окупираните сгради и да започнат преговори. Другата опция според тях е- използване на сила. И макар засега активистите да показват желание за диалог, те изразяват съмнения от продуктивността му.

Украинският президент Олаксандър Турчинов заповяда окупираната сграда на местната администрация в Донецк да бъде подложена под държавна защита, което означава украинските военни да си върнат контрола над нея. Руските медии съобщават, че въоръжени части вече са се насочили към региона. В това време пред барикадите в Донецк, Харков и Луганск продължават да се събират хора. Те палят огньове, пеят руски песни и остават твърдо решени да търсят независимост.

Преди ден Русия обяви, че няма да преразгледа принципите си във външната политика, след като парламентарната асамблея на Съвета на Европа прие резолюция, която хвърля цялата вина за кризата в Украйна върху Москва.

„Ако мнозинството в нея смята, че Русия не е достатъчно диалогична, нека се замислят колко диалогични са те“, коментира в отговор руският депутат Алексей Пусков.

 

fallback
Още от Свят
fallback