fallback

Испанският парламент решава за независимостта на Каталуния

Премиерът Мариано Рахой и Конституционният съд въстанаха срещу "пътната карта" за отцепване, приета от регионалния парламент

08.04.2014 | 15:53 Автор: Боян Христов

Испанският парламент се събира днес, за да вземе отношение към искането за независимост от Каталуния, след като в събота регионалният парламент разкри "пътна карта“ към отцепване през април 2015 година.

Срещу инициативата въстанаха премиерът Мариано Рахой и Конституционният съд, но президентът на Каталуния Артур Мас даде да се разбере, че няма да се съобрази с мнението на Мадрид и ще работи за референдум през ноември.

В края на миналия месец Конституционният съд на Испания постанови, че подобен ход би бил незаконен. Но въпреки това 80 процента от каталунците искат референдум.

Те внимателно наблюдават и плановете на Шотландия за независимост. Броени месеци преди вота 47% от шотландците са против отделянето, 38% са "за", а 15% не са решили.

"Това, което се случва в Шотландия е истински дебат. Вярвам, че шотландците ще гласуват за независимост на 18-и септември. Неизбежно е“, коментира шотландският премиер Алекс Салмънд.

Пред последните седмици излязоха два доклада на финансови институции в подкрепа на единството. Според единия Шотландия ще трябва да вдигне данъците и да намали разходите, защото приходите от нефта в Северно море намаляват, а населението застарява. Във втория се посочва, че независимостта ще усложни презграничните пенсии. Независима Шотландия ще запази британския паунд, кралицата и ще остане в Европейския съюз, но ще има свои собствени сили за отбрана и ще събира свои данъци.

 

fallback
Още от Свят
fallback