Испанският парламент решава за независимостта на Каталуния

Премиерът Мариано Рахой и Конституционният съд въстанаха срещу "пътната карта" за отцепване, приета от регионалния парламент

08.04.2014 | 15:53 Редактор:
Испанският парламент решава за независимостта на Каталуния
Испанският парламент решава за независимостта на Каталуния

Испанският парламент се събира днес, за да вземе отношение към искането за независимост от Каталуния, след като в събота регионалният парламент разкри "пътна карта“ към отцепване през април 2015 година.

Срещу инициативата въстанаха премиерът Мариано Рахой и Конституционният съд, но президентът на Каталуния Артур Мас даде да се разбере, че няма да се съобрази с мнението на Мадрид и ще работи за референдум през ноември.

В края на миналия месец Конституционният съд на Испания постанови, че подобен ход би бил незаконен. Но въпреки това 80 процента от каталунците искат референдум.

Те внимателно наблюдават и плановете на Шотландия за независимост. Броени месеци преди вота 47% от шотландците са против отделянето, 38% са "за", а 15% не са решили.

"Това, което се случва в Шотландия е истински дебат. Вярвам, че шотландците ще гласуват за независимост на 18-и септември. Неизбежно е“, коментира шотландският премиер Алекс Салмънд.

Пред последните седмици излязоха два доклада на финансови институции в подкрепа на единството. Според единия Шотландия ще трябва да вдигне данъците и да намали разходите, защото приходите от нефта в Северно море намаляват, а населението застарява. Във втория се посочва, че независимостта ще усложни презграничните пенсии. Независима Шотландия ще запази британския паунд, кралицата и ще остане в Европейския съюз, но ще има свои собствени сили за отбрана и ще събира свои данъци.