fallback

Френският парламент гласува новото правителство

Левицата на Манюел Валс разполага с 291 от 577 места в долната камара, което ѝ дава абсолютно мнозинство

08.04.2014 | 15:43 Автор: Боян Христов

Днес френският парламент трябва да гласува новото правителство. Премиерът Манюел Валс ще представи пред депутатите визията на своя екип за управлението на страната.

Тежкото поражение, което управляващата Социалистическа партия понесе на местните избори в края на март, беше последвано от спешен ремонт на кабинета. Разногласията в левицата и отказът на коалиционния ѝ партньор – Зелените, да участва в правителство под ръководството на Валс обаче поставят парламентарното мнозинство на социалистите на кантар.

Левицата разполага с 291 от 577 места в долната камара на парламента, което й дава абсолютно мнозинство. През последните дни обаче стотина депутати от парламентарната група на социалистите подписаха манифест, с който призоваха за промяна в политиката на кабинета. Те поискаха от Валс да обещае, че ще продължи отпора на Париж срещу водената от Германия политика на бюджетна дисциплина и настояването за преориентиране към растеж и заетост.

"Местните избори бяха вид порицание на настоящата икономическа политика и на безпорядъка сред управляващото мнозинство", коментират депутати от редиците на социалистите и допълват, че това правителство няма да получи пълна свобода на действие.

Не е ясно и как ще гласуват Зелените. Те протестират срещу избора на Валс за премиер, тъй като смятат възгледите му за твърде центристки и дори десни.

Зелените държат 17 места в националната асамблея, колкото и лявоцентристката Радикална партия на левицата. Ако и двете формации решат да гласуват за правителството, ще трябва въздържалите се или гласували против депутати от парламентарната група на управляващите да са 30 или по-малко.

В неделя от страниците на седмичното списание "Журнал дю диманш" Васл изпрати послание за помирение. "Ако Зелените ни дадат своето доверие, те ще останат част от мнозинството. Колкото по-голямо е нашето мнозинство, толкова по ефективно ще бъде то", коментира новият премиер.

fallback
Още от Свят
fallback