fallback

Ескалацията на кризата в Украйна може да подкопае световната икономика

Америка ще продължи да призовава за дипломатическо решение, заяви представител на Министерството на финансите на САЩ

08.04.2014 | 13:20 Автор: Боян Христов

Икономическите последствия от събитията около Украйна „засега са ограничени”, но „ескалация на кризата може да подкопае световната икономика”. Тази оценка даде представител на Министерство на финансите на САЩ броени часове преди сесията на ръководителите на МВФ и Световната банка.

„Ще работим със съюзниците, за да принудим Русия да плати допълнителна цена, ако предприеме допълнителни стъпки за нарушаване на украинския суверенитет и териториална цялост”, отбелязва още експертът. В същото време той подчертава, че Америка ще продължи да призовава за дипломатическо решение и намаляване на напрежението в настоящата ситуация.

За да се разреши кризата, САЩ предложиха нов кръг преговори с представители от Киев, Москва и Европейския съюз. Държавният секретар на САЩ Джон Кери се е договорил с руските си колеги да се състоят преки преговори, предава Ройтерс. 

В срещата участие ще вземат и представители на Европейския съюз и Украйна, заяви в понеделник Държавният департамент на САЩ. Подробности за срещата ще бъдат обявени през следващите дни, каза говорителка на Белия дом.

Подобна среща може да се осъществи в рамките на следващите десет дни. Точната дата, както и дневният ред на преговорите, все още предстои да бъде определена.

В телефонен разговор Кери предупреди колегата си Сергей Лавров Русия да се въздържа от по-нататъшно дестабилизиране на ситуацията в Украйна. Американският дипломат е призовал Лавров „да се дистанцира от сепаратисти, саботьори и провокатори", които през уикенда са заели няколко обществени сгради в бившата съветска република.

fallback
Още от Свят
fallback