Волфганг Шойбле ще представи проектобюджета за 2014 г. пред Бундестага

"През 2014 г. Германия няма да има нови задължения", каза финансовият министър преди година и половина

08.04.2014 | 12:32 Редактор: Боян Христов
Волфганг Шойбле ще представи проектобюджета за 2014 г. пред Бундестага

Германският финансов министър Волфганг Шьойбле ще представи пред Бундестага проектобюджета на Германия за 2014 г. Местните медии припомнят думите му от преди година и половина, че страната ще успее предсрочно да изплати дълговете си, а през 2014 г. няма да има нови задлъжнявания. Финансист номер едно на Германия смята и че ще се наложи промяна в държавния бюджет, защото икономическият възход на страната е голям, но в същото време ситуацията в Украйна прави икономическите прогнози непредсказуеми.

"Събиранията от данъци са толкова високи, че германското правителство ще успее да постигне с три години предсрочно целта си да изплати всичките нови задължения” , беше заявил Шойбле пред "Дер Шпигел" в края на 2012 г. Разходите на държавата от години са по-малки от доходите ѝ, затова и дълговете постоянно намаляват, обяснява министърът.

За последен път балансиран бюджет Германия е постигала през 2007 и 2008 г., преди първата глобална финансова криза. Германското постижение е добър пример за останалите държави в еврозоната, защото показва, че сравнително бързо при добра финансова дисциплина и работеща икономика, една страна може да преодолее паричните затруднения.

Немското правителство обяви във вторник, че очаква ръст на БВП от 2% за 2015 г., след като прогнозира 1,8% за тази година през февруари, се казва във вътрешен доклад на Европейската комисия, цитиран от Ройтерс. За периода между 2016 и 2018 г. правителството прогнозира растеж от около 1,5% на година.

"Положителното развитие на пазара на труда ще продължи, след като първоначалните сигнали откриват добра перспектива за 2014 г. Икономическите данни заедно с подобряващата се глобална икономическа конюнктура предполагат, че икономическото възстановяване ще добие по-широки размери през тази година", се казва в доклада, който се очаква да бъде публикуван по-късно във вторник.

Още икономически новини четете в Investor.bg