Продължава инвазията на проруски активисти в административни сгради в Източна Украйна

Според Яценюк в ход е план за дестабилизация на страната

07.04.2014 | 15:54 Редактор: Елена Кирилова
Продължава инвазията на проруски активисти в административни сгради в Източна Украйна

Продължава инвазията на проруски активисти в административни сгради в Източна Украйна. Днес те окупираха щабквартирите на украинските сили за сигурност в Донецк и Луганск.

Докато изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов и ръководителите на службите за сигурност обсъждаха възможните реакции на новото напрежение, в град Луганск неизвестни лица щурмуваха щабквартирата на силите за сигурност. Те обезвредиха охраната, взеха оръжията ѝ и окупираха сградата.

Полицията закъсня с реакцията си, поради което успя единствено да блокира улиците на градата.

Ситуацията в Донецк се е разви по сходен начин. Там повече от сто демонстранти с руски знамена се заканиха днес да разпуснат Областния съвет и в 12 часа на обяд местно време да дадат народен мандат. Идеята е от всеки град да бъде делегиран по един представител, а това да бъде новият легитимен управленски орган.

От своя страна украинският премиер Арсений Яценюк заяви в Киев, че в Източна Украйна е в ход план за дестабилизация на страната.

По данни на украинското министерство на отбраната в Крим руски войник е застрелял невъоръжен украински военноморски офицер, като извършителят е задържан в Севастопол по-късно.

На фона на тези новини генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призовава съюзниците на алианса да отговорят на опита на Русия да "разпокъса" Европа, като отделят повече средства за отбрана.

Повече по темата вижте във видеото!