fallback

Градовете около Пекин ще поемат част от административните функции на натоварената столица

Според местните власти провинция Тиендзин има потенциала да се превърне в нов логистичен център

07.04.2014 | 15:13 Автор: Боян Христов

Градовете, разположени около Пекин, се конкурират кой да поеме част от административните функции на китайската столица. Идеята дойде след като президентът на страната Си Дзинпин призова за координирано развитие на региона около Пекин.

Примамени от по-ниските разходи за съхранение и все по-голямото удобство за транспортиране в провинция Тиендзин, повече от 30 онлайн търговци на дребно са се преместили или имат намерение да преместят своите дистрибуторски центрове от столицата Пекин в индустриалния парк на провинция Тиендзин. Сред тях са JD.com - второто най-голямо дружество за електроника в Китай и най-голямата онлайн книжарница.

"Не е необходимо в Пекин да се извършват всякакви операции. Тъй като дистрибуцията изисква сравнително голямо пространство и много ресурси, то не е подходящо такива операции да бъдат базирани в Пекин. Разходите ще са много по-високи", каза заместник-директорът на Търговската комисия в Тиендзин Гуо Дзюнли.

Провинция Тиендзин се надява, че ще се радва и на значителен скок на пътниците във въздушния транспорт.

"Преместването на известна част от трафика от Пекин в Тиендзин ще облекчи натиска върху Пекин и ще задоволи търсенето на пазара за полети на дълги разстояния", сподели генералният директор на международното летище в Тиендзин Йен Син.

Властите в северната провинция Хъбей също обявиха готовност за поемане на някои от функциите на свръх натоварената столица. Съгласно документ за урбанизация в град Баодин например ще се преместят някои административни органи, колежи, университети, научноизследователски институти от Пекин. В града се планира да се въведат и модерни индустриални бази , както и да се разработи висок клас производствена техника и модерни логистични индустрии.

Междувременно експерти очакват, че с прехвърлянето на административни функции, ще скочат и цените на жилищата в градовете.

fallback
Още от Свят
fallback