Приемането на България в ЕС беше правилно решение, смята Барозу

Според него, ако Румъния и България не бяха част от ЕС, вероятно биха били под силен натиск от Москва

07.04.2014 | 13:26 Редактор: Елена Кирилова
Приемането на България в ЕС беше правилно решение, смята Барозу

„Приемането на България и Румъния в Европейския съюз (ЕС) бе правилно решение. Наясно съм, че в двете страни много неща не са наред и затова наблюдаваме положението там много отблизо в рамките на специално създадения за това Механизъм за сътрудничество и проверка. Но каква би била алтернативата? Да оставим България и Румъния в ничията земя, за да станат нестабилни подобно на други страни извън ЕС“.

По този начин председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу прави кратка ретроспекция в интервю за германския вестник Berliner Zeitung.

“Представете си, че Румъния и България днес не бяха част от ЕС. Най-вероятно биха били подложени на сериозен натиск от Москва", коментира още Барозу.

В интервюто Барозу подчертава, че кризата в Украйна е най-голямото предизвикателство за сигурността на ЕС след вдигането на Желязната завеса насам. „Ние преживяхме ужасни войни на Балканите. Но тогава сигурността на Европа не бе подложена на такъв риск. Днес поне няколко членки на ЕС смятат, че са застрашени от Русия и  нейното грубо нарушаване на международното право. Това чувство не бива да се подценява. Защото чувствата бързо се превръщат в реалност“, казва още Барозу. 

По думите му ЕС трябва да подкрепи Киев по най-добрия възможен начин по пътя му към демокрация и стабилност. И освен това – да покаже на Путин, че подходът му е неприемлив.

Повече по темата вижте във видеото!


1
0 rate up comment rate down comment 0
stomanen
преди 10 години
Правилното решение ще е, когато Русия направи референдум тук като в Крим и им кажем Сигнализирай за неуместен коментар