Бан Ки-мун призова за спиране на кръвопролитията в Централноафриканската република

По предварителни данни най-малко 12 000 сини каски ще пристигнат в страната.

06.04.2014 | 11:46 Редактор: Мариета Иванова
Бан Ки-мун призова за спиране на кръвопролитията в Централноафриканската република

Международната общност трябва да се обедини в усилията си за спиране на кръвопролитията в Централноафриканската република. Такъв призив отправи генералният секретар на ООН Бан Ки-мун по време на посещението си в раздираната от гражданска война страна. Той  е призовал Съвета за сигурност към ООН да изпрати мироопазващи войски в африканската държава. По предварителни данни най-малко 12 000 сини каски ще пристигнат в страната, като най-вероятно официалната заповед за това ще влезе в сила в края на следващата седмица.

Очаква се Международната общност да изпрати и финансова помощ на най-засегнатите райони, като до момента не се уточнява колко точно ще бъде тя.

Конфликтът в Централноафриканската република продължава вече няколко месеца, като основните враждуващи сили са въоръжените милиции на християни и мюсюлмани. В резултат на размириците повече от 640 000 души са напуснали домовете си. Държавата, която е една от най-бедните на континента, на практика й предстои разделяне на две. В източната част мнозинство имат мюсюлманите, а в западната преобладават християните.

До момента военни части на Франция и други африкански държави не успяха да потушат напрежението, като при най-тежкия случай от последните дни загинаха 30 цивилни.