Ден за размисъл в Унгария

Жителите на страната ще определят състава на правителството в Будапеща утре.

05.04.2014 | 11:19 Редактор: Мариета Иванова
Ден за размисъл в Унгария

Днес е ден за размисъл в Унгария. Жителите на страната ще определят състава на правителството в Будапеща утре. Изявеният фаворит е досегашният премиер Виктор Орбан. Депутатите ще се борят за 199 места. Това е почти двойно по-малко от предишния парламент, в който имаше 386 народни представители.

Предварителните проучвания дават на партията на Орбан 36% от гласовете. На второ място се предполага, че ще бъдат социалистите с 18 на сто. Очаква се дясноцетристката партия "Йобик" да получи около 15% и също да има сериозно представителство в парламента.

Право на глас имат почти 8 млн. души. Изправена срещу слабо организирана лява опозиция, партията на Орбан – ФИДЕС, направи много активна кампания, в която акцентира върху намаляването на сметките на газ и електричество за домакинствата с общо 20%. Неговата партия, чийто лозунг е „Унгария се справя по-добре", събира малко под 50% подкрепа според социолозите.

През 2010 г. консерваторите спечелиха 52,7 на сто от гласовете, което им осигури мнозинство от две трети в парламента.

50-годишният Орбан използва, или както казват критиците му – „злоупотреби", с тази силна позиция, „за да измени из основи Унгария, без консултации и дебати”. Заявената цел бе изкореняване на корупцията и освобождаване на страната от тежестта на дълга, наследен от времето на кризата през 2008 г.

Новият основен закон, приет в края на 2011 г., позволи на неговата партия да заздрави контрола си върху всички институции на властта и върху нейните критици- като правосъдието и медиите, а също така върху икономиката и културата. Правителството твърди, че е върнало страната в правия път: „икономиката тръгна нагоре през 2013 г. с растеж от 1,2%, безработицата е на най-ниските си нива от пет години насам, а дефицитът е под прага от 3%”, твърдят управляващите.

През следващите четири години Орбан заявява, че иска да даде тласък на индустрията, макар и неговата политика на агресивно облагане с данъци на международните компании да доведе до пресъхване на чуждестранните инвестиции. Влечението му към едноличната власт обаче постави ЕС в затруднение, въпреки че Брюксел не дава гласност на недоволството си през последните две години. Все пак интересът на Европейската общност върху изборите утре е голям.