Украйна ще отвърне, ако руски войски пресекат границата й, заяви Яценюк

Украинският премиер обвини Виктор Янукович за убийствата по време на протестите в Киев през февруари.

04.04.2014 | 11:17 Редактор: Мариета Иванова
Украйна ще отвърне, ако руски войски пресекат границата й, заяви Яценюк

Ако руските войски пресекат украинската граница, Украйна ще се защитава и ще нанесе ответен удар, заяви изпълняващият длъжността премиер на страната Арсений Яценюк пред BBC.

По думите му, засега Украйна не планира влизане в НАТО, но всяка намеса на Русия в отношенията между Киев и Алианса е неприемлива. Яценюк обвини още бившия украински президент Виктор Янукович за масови убийства по време на протестите в Киев през февруари.

„За нас е съвсем ясно, че Янукович и съюзниците му носят лична отговорност за тези убийства", коментира Яценюк, като добави, че експрезидентът ще има възможност да се защити в съда, ако се яви. Тази вероятност обаче не е особено голяма.
Междувременно Русия отзова представителя си от НАТО генерал Валерий Евневич. Заместник-министърът на отбраната в Москва Анатолий Антонов заяви пред агенция „Интерфакс", че Москва не вижда възможност за продължаване на обичайното военно сътрудничество с НАТО, затова отзовава за консултация главния си военен представител към Aлианса.

Припомняме, че на 1 април НАТО прекрати военното си сътрудничество с Русия заради анексирането на Крим, с което Москва наруши споразумението от Будапеща за гарантиране на териториалната цялост на Украйна. В специално изявление външните министри на страните от НАТО призоваха Русия да предприеме незабавни стъпки за възстановяване на действието на международните правни норми.