Гръцки вестник: "Майната ти, Ердоган". Турският президентът завежда дело

Прокуратурата в Анкара обвинява четиримата гръцки журналисти в "престъплението обида на президента"

11.11.2021 | 18:21 Редактор: Искра Ангелова
Гръцки вестник:

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган подаде съдебен иск срещу гръцки вестник. Искът, подаден в прокуратурата в Анкара, е във връзка със заглавие на първа страница на консервативния всекидневник "Димократиа" отпреди две години. В иска се настоява за лишаване от свобода до пет години за четирима високопоставени служители на вестника "за обида на президента" и по този начин в Турция, пише сайтът Keep Talking Greece.

Искът на Ердоган е насочен срещу директора на вестника, главния редактор, който е написал статията, и двама главни редактори, се казва в изявление на изданието.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган преследва вестник "Димократиа" и иска да осъди четирима от служителите му на затвор в Турция, като присъдата може да достигне до пет години, съобщи вестникът, цитиран от "Фокус".

Той допълва, че "това е първият случай, в който чуждестранен държавен глава се обръща срещу гръцки вестник и то по политически причини, както става ясно от текста на иска, изпратен от прокуратурата в Анкара.

Причината за това съдебно дело "е заглавието на първа страница на "Димократиа" от 18 септември 2020 г. "Siktir Git, Mr Erdogan" (Майната ти, г-н Ердоган – бел.ред.), което изразява възмущението на мнозинството гърци от поредицата обидни изказвания, както от страна на самия Ердоган, така и от неговите министри или съветници по време на периода на незаконните морски проучвания, извършени от кораба "Орудж Реис", посочва вестник "Димократиа".

Искът е подаден от един от адвокатите на Ердоган. Прокуратурата в Анкара обвинява четиримата гръцки журналисти в "престъплението обида на президента" по член 299 от турския Наказателен кодекс, "който е осъден от Съда на Европейския съюз и е основният правен инструмент за унищожаване на противниците на г-н Ердоган", отбелязва изданието, информира БГНЕС.

Официалният правен текст, представен на гръцките власти, е пълен с провокации, подчертава вестникът, тъй като в него "Егейско море" се нарича "морето от острови", а турската страна обвинява журналистите от "Димократиа", че създават пречки пред стремежите наг-н Ердоган в Източното Средиземноморие и Егейско море."

"Димократиа" отказва да участва в съответните съдебни процедури въз основа на пародийния иск на Ердоган и смята за чест, че турското ръководство характеризира нашия вестник като пречка за своите експанзионистични и опасни планове", завършва изявлението.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК