fallback

Земетресение от 8,2 по Рихтер разтърси Чили

Има предупреждение за задаващо се опасно цунами

02.04.2014 | 11:28 Автор: Елена Кирилова

Силно земетресение със степен 8,2 по скалата на Рихтер разтърси чилийското крайбрежие. Според местните медии бедствието е взело най-малко две жертви и има множество ранени.

Епицентърът на труса е на 86 км от брега. Вторичните силни трусове са били общо осем. Един от тях е бил с магнитуд над 6 по скалата на Рихтер, което вся допълнителна паника сред населението.

Издадено е предупреждение за опасно цунами, а първите по-големи вълни вече са достигнали бреговете. Те са били с височина над 3 метра.

Хиляди граждани, живеещи в близост до крайбрежието, са евакуирани. Случващото се доведе до образуването на огромни задръствания в градовете. Има сигнали, че по магистралите са се образували свлачища. Поради същата причина са затворени и много първокласни пътища.

300 жени затворници са използвали момента, за да избягат на свобода, съобщи Министерството на външните работи на Чили.

Въпреки че районът, който се намира най-близо до епицентъра на земетресението, е богат на полезни изкопаеми, никоя от компаниите, занимаващи се с добив и обработка на мед, не е съобщила за проблеми или спиране на производството.

Земетресението в Япония, което стана причина за смъртоносното цунами, взело 15 хил. жертви, беше с магнитуд 9 по Рихтер – само с 0,8 повече от това в Чили.

Повече по темата вижте във видеото!

fallback
Още от Свят
fallback