Макрон определи датата, до която България и РСМ трябва да решат спора

Основната причина за това е поемането на председателството на ЕС от Франция

10.11.2021 | 22:52 Редактор: Теодора Патронова
Макрон определи датата, до която България и РСМ трябва да решат спора

Държавният глава на Франция Еманюел Макрон е изпратил поверително писмо до всички посланици на Париж в страните членки на Европейския съюз, в което е изразил намеренията си до края на годината да бъдат стартирани преговорите за присъединяване на Северна Македония и Албания към Общността.

Макрон е определил две конкретни дати в писмото си. Първата е 14 декември – крайният срок за намиране на изход от патовата ситуация в спора между България и Северна Македония. До тази дата двете балкански държави трябва да постигнат споразумение, което ще доведе до преодоляване на ветото на София за започване на преговори за македонското, а оттам и за албанското членство в ЕС.

Втората дата е 31 декември, когато началото на преговорите с Албания и Северна Македония трябва да бъде факт.

Отбелязва се, че на 14 декември ще се проведе последната за годината среща на върха на ЕС. Ако на нея бъде постигнато споразумение за двете балкански страни, то Общността ще може да даде зелена светлина на процеса.

Очаква се през последния оставащ месец, до 14 декември, френските посланици в страните от ЕС да проведат интензивна серия от ежедневни срещи, за да се опитат да изпълнят разпореденото от Макрон.

Смята се, че основната причина за този тласък от Елисейския двор е свързан с поемането от страна на Франция на председателството на ЕС на 1 януари 2022 г. Париж не иска нерешен проблем на старта си.

Макрон е получил одобрение за инициативата си от водещите гласове в ЕС – дори този на напускащата канцлерския пост в Германия Ангела Меркел, съобщава "Фокус".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Пропоганда
преди 2 години
Демократът Макрон нареди на България да пусне РСМ за старт на преговорите. Тъжното е, че подобна изява казва, че страната ни е втора ръка член на съюза и може да си позволим някакви своеволия в някакви рамки, но когато ни се каже нещо твърдо, трябва да слушаме. Колко български политици коментираха тази изява, колко коментираха подобните изяви дошли от Вашингтон. Сигнализирай за неуместен коментар