Ново проучване установи, че яденето на повече животински мазнини е свързано с по-висок риск от инсулт, но рискът е значително по-нисък, ако се консумират мазнини от растителни източници, дори и в по-големи количества, съобщи NBC News.
При хора, които приемат предимно растителни и полиненаситени мазнини като зехтин, съществува с 12% по-малко вероятност да получат исхемичен инсулт в сравнение с тези, които ядат минимално количество растителни мазнини.
Ако консумирате повече от една порция червено месо всеки ден, рискът да получите инсулт е с 8% по-висок, а ако консумирате повече от една порция преработено червено месо, рискът нараства до 12%.
Хора, които приемат повече количества животински мазнини - с изключение на млечни мазнини, са с 16% по-склонни да получат инсулт, отколкото тези, които ядат най-малко животински мазнини. Проучването установи, че мазнините от млечни продукти не са свързани с повишен риск от инсулт.
"Нашите констатации показват, че видът на мазнините и различните хранителни източници на мазнини са по-важни от общото количество хранителни мазнини за превенцията на сърдечно-съдовите заболявания, включително инсулт", каза водещият автор на изследването в Училището по обществено здраве Т.Х. Чан Фенели Уонг.
"Ако всеки направи малки промени в хранителните си навици, като намали приема на червено и преработено месо, последиците за общественото здраве ще бъдат огромни", заяви той.
Очаква се изследването да бъде представено на научните сесии на Американската сърдечна асоциация по-късно този месец. Проучването е проведено след обработката на 27-годишни данни, събрани от 117 000 здравни специалисти.
Според данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), в САЩ на всеки четири минути някой умира от инсулт, като повече от 795 000 души в страната получават инсулт всяка година. CDC казва, че около 87% от всички инсулти са исхемични, при които притокът на кръв към мозъка е блокиран, информира БГНЕС.
Снимка: Bloomberg.com
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК