Манюел Валс е новият премиер на Франция

Досегашният вътрешен министър замени на поста подалия оставка след резултатите от местните избори Жан-Марк Еро.

01.04.2014 | 10:34 Редактор: Мариета Иванова
Манюел Валс е новият премиер на Франция

Френският президент Франсоа Оланд обяви назначаването на досегашния вътрешен министър Манюел Валс за премиер на страната. Той заменя на поста Жан-Марк Еро след провала на социалистите на местните избори. В специално телевизионно обръщение Оланд заяви, че основна задача на правителството оттук нататък е да сложи ред в публичните финанси на държавата. Той обеща намаляване на данъците на работещите, за да бъде създадени нови работни места.
Именно липсата на икономически растеж и безработицата са основните причини, социалистите да изгубят над 150 града с население най-малко 10 хил. жители.

„Време е да започнем нова фаза. Гласувам пълно доверие на Манюел Валс. Той има необходимите качества да се справи с предизвикателствата да води правителство, което ще се бори. На местните избори, гражданите изразихa неудовлетвореността и разочарованието си от управляващите.Тук съм, за да ви покажа, че разбирам и приемам това съобщение, “ заяви френският държавен глава Франсоа Оланд.

Анализаторите отчитат, че Мануел Валс няма голямо доверие сред политиците от левицата, но е популярен сред гражданите на Франция.

Междувременно председателят на ЕП и кандидат за поста председател на ЕК Мартин Шулц, обяви че не е изненадан от слабия резултат на колегите му социалисти във Франция. По думите му промяната в кабинета ще донесе нов импулс за страната и тя ще изпълни трудни, но успешни реформи.

„Мисля, че с Манюел Валс Франсоа Оланд се опитва да даде нов тласък на своята програма за реформи. Този ход можеше да се очаква. Сега въпросът е той да бъде ефективен, да сработи. Европа се нуждае от стабилност във Франция. Това не е от интерес само на Социалдеморкатите, а на всички в ЕС като цяло“, заяви Шулц.

Нови данни показват, че Франция се движи доста назад, по отношение на изпълнението на бюджетните си цели. Вместо да намалява, публичният дефицит се увеличава, достигайки 4,3%, при прогнози за 4,1 на сто. Страната получи отсрочка от ЕС за покриването на изискването от 3%, но очевидно е далеч от него.