fallback

Еврогрупата заседава в Атина

Гърция очаква следващия транш от 8.3 млрд. евро.

01.04.2014 | 10:23 Автор: Мариета Иванова

Еврогрупата заседава днес в гръцката столица Атина. Надеждите на Гърция са свързани с отпускането на следващия транш от спасителната помощ за страната на стойност 8,3 млрд. евро.

Гръцкото правителство посреща финансовите министри на страните от Еврозоната след като парламентът трудно прие исканите от тройката кредитори реформи.

Финансовият министър на южната ни съседка Янис Стурнарас изрази надежда, че Еврогрупата ще оцени по достойнство „жертвите“ на гръцкия народ.

Събитието в Атина ще се проведе под строги мерки за сигурност. Властите забраниха протестите, заради очаквания за мащабни антиевропейски демонстрации.

Председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум обяви, че траншът от над 8 млрд. евро ще бъде разделен на няколко финансови инжекции, чийто отпускане ще зависи от това как Гърция изпълнява приетите от парламента реформи. Според източници от Брюксел, кредиторите все още имат резерви относно някои разпоредби в приетия закон, свързани основно с размера на обезщетенията на уволнени държави служители.

Доминиращите очаквания са, че правителството няма да бъде притискано за допълнителни мерки преди изборите за Европейски парламента през май.

fallback
Още от Свят
fallback