Словакия въведе нови мерки, в половината страна се затварят хотели и ресторанти

Хората ще могат да купуват храна само за вкъщи

08.11.2021 | 17:58 Редактор: Жаклина Иванова
Словакия въведе нови мерки, в половината страна се затварят хотели и ресторанти

Словакия разшири днес обхвата строгите мерки срещу коронавирус. В почти половината страна се затварят хотели, барове и ресторанти заради рязко повишаване на инфекциите, съобщи Асошиейтед прес.

Очаква се правителството да обсъди допълнителни мерки, а министърът на здравеопазването Владимир Ленгварски се присъедини към здравния персонал, който лекува пациенти с Ковид-19, и призова словаците да се ваксинират.

"Само ваксинацията може да ни преведе през пандемията", каза той.

Мерките ще засегнат 36 от 79-те общини в страната. Показателен за скоростта на разпространение на инфекциите е фактът, че преди 3 седмици само 5 общини бяха наложили ограничения, а седмица по-късно към тях се присъединиха още 5.

Освен че се затварят хотели, барове и ресторанти, хората ще могат да купуват храна само за вкъщи. Фитнесите, спа центровете и басейните също ще бъдат затворени.

Максималният брой хора, които могат да се събират на публични места, се намалява до 100 души, като те трябва да бъдат напълно ваксинирани. Задължително е и носенето на маски както в закрити помещения, така и на открито.

Словакия, чието население е близо 5,5 млн. души, е една от страните в Европейския съюз, които са най-силно засегнати от пандемията. Тя регистрира малко под 460 000 случая на заразени и почти 13 000 починали от заболяването.

През миналата седмица броят инфекции на дневна база постигна 3 нови рекорда, като последният - от 6805 случая, бе отбелязан в четвъртък, припомни БТА.

Правителствената консултативна група от здравни експерти предложи въвеждането на нови мерки, като ограничаване на движението на неваксинирани, в опит да се предотврати възможен колапс на здравната система.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК