Френските социалисти претърпяха поражение на местните избори

Крайната десница на Марин Льо Пен направи пробив.

31.03.2014 | 12:04 Редактор: Мариета Иванова
Френските социалисти претърпяха поражение на местните избори

Френските социалисти претърпяха сериозно поражение на местните избори в страната.  Въпреки че спечелиха Париж и Лион, беше отчетен драстичен спад на подкрепата за тях в цялата страна.

Пробив направи крайната десница на Марин Льо Пен направи пробив. Нейният национален фронт спечели 10 кметски места. Основната опозиционна партия „Съюз на народното движение“ записа няколко впечатляващи победи, включително в Тулуза и Анже.

Изборите бяха белязани от исторически ниска избирателна активност – едва 52% от имащите право на глас го упражниха. Това е с  2% по-ниска от първия кръг на вота, седмица по-рано. Предположенията са, че слабите резултати на социалистите вероятно ще принудят президента Франсоа Оланд да направи промени в кабинета.

Много вероятно е досегашният премиер Жан-Марк Еро да бъде заменен от популярния вътрешен министър Манюел Валс.
„Тези избори значат много на местно ниво, но и на национално. Те показват тежка загуба на правителството и мнозинството“, комнтира Еро.

Рекордно ниската избирателна активност е притеснителна и е знак за разочарованието на тези, които ни се довериха през лятото на 2012.

„Франция е в трудна ситуация и политическото боричкане между. Социалистите и слабата опозиция не водят до нищо добро. Смятам, че колкото по-ясно французите разбират това, толкова повече те оттеглят подкрепата си от традиционната левица и традиционната десница. Това се потвърждава от огромния резултат на Националния фронт. За нас тези избори са невероятен успех“, заяви Марин Льо Пен.

Ан Идалго става първата жена в историята кмет на столицата Париж. Тя спечели около 55% от гласовете и задмина Натали Кошюско-Моризе от десния Съюз на народното движение. През последните 13 г. Идалго беше заместник на досегашния кмет Бертран Деланое.