fallback

СЗО: Старият континент е единственият регион, в който Ковид-19 се разраства

Прогнозата е, че до февруари смъртните случаи на континента могат да скочат с още половин милион

05.11.2021 | 21:53 Автор: Жаклина Иванова

Европа отново е "в епицентъра" на пандемията. Това предупреди Световната здравна организация. Прогнозата е, че до февруари смъртните случаи на континента могат да скочат с още половин милион.

В Латвия законови промени вече позволяват работодателите да изпращат в принудителен неплатен отпуск служителите си, които не желаят да се имунизират и да работят от разстояние. Ако това продължи повече от 3 месеца, ще е законно и да бъдат уволнявани.

Новите правила влизат в сила от 15 ноември, когато страната излиза от национална карантина. Има все пак и предвидени изключения – неваксинирани по медицински причини, като например наскоро прекарали вируса.

А Германия пък в момента е в средата на четвъртата вълна на коронавируса с рекорден брой болни.

"Вероятно броят на пациентите в интензивно лечение ще се увеличи. Вече трябва да преместваме първите пациенти от региони с претоварени болници. Всеки, който смята, че е млад и неуязвим, трябва да говори с работещите в интензивните отделения", посочи министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан.

Германия одобри и трета доза ваксина след шестия месец.

Световната здравна организация заяви, че Старият континент е единственият регион, в който коронавирусът се разраства. 192 на 100 000 души са болни. Броят на хоспитализираните е нараснал повече от два пъти за една седмица. Русия и Украйна отбелязаха най-много смъртни случаи за миналата седмица.

"Трябва да променим тактиката и не само да реагираме, а да правим така, че да не се заразяваме", изтъкна Ханс Клуге от СЗО.

Учените все пак имат и позитивна прогноза - коронавирусът ще престане да е пандемия до края на следващата година. Но само там, където има високи равнища на ваксинация и естествен имунитет. Но подобно на маларията, ще е причина за смъртни случаи.

И още - коронавирусът ще продължи да мутира и ще се налага поставянето на още бустерни дози.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback