Периметърът на търсенето на изчезналия самолет се разширява

Предполага се, че на нови сателитни снимки се виждат останки от машината

28.03.2014 | 12:09 Редактор:
Периметърът на търсенето на изчезналия самолет се разширява
Периметърът на търсенето на изчезналия самолет се разширява

Търсенето на изчезналия самолет на Malaysia Airlines се разширява, тъй като има нови сателитни снимки, на които се предполага, че се виждат останки от летателното средство. До момента спасителните екипи са успели да претърсят район с големите 2500 кв. км.

Според австралийските власти машината трябва да се намира на около 1100 км североизточно от първоначалното местоположение. Те смятат, че самолетът се е движил с много по-висока скорост, отколкото първоначално се предполагаше. Ето защо екипите твърдят, че е възможно машината да се намира по-близо до Австралия, а не в югоизточната част на Индийския океан.

Щом Боингът се е движил по-бързо, той трябва да е изразходвал повече гориво и съответно да е изминал по-малко разстояние, твърдят специалисти в областта на авиацията.

Новите данни обаче не са много обнадеждаващи, като се има предвид, че търсенето на самолета продължава вече 20 дни. Първоначално се смяташе, че на снимки на китайски сателити се виждат отломки от самолета, но на въпросното място не беше открито нищо. Въпреки неуспехите, акцията продължава и в момента, а екипите са се насочили към новата зона за претърсване.

Територията, на която се смята, че трябва да се намира самолетът, е около 319 хил. кв. км, но спасителите вярват, че ще успеят да я претърсят бързо, защото австралийският град Пърт се намира наблизо. Екипите ще излизат от летището, което се намира край града.

На фона на всичко това продължават протестите пред посолството на Малайзия в Пекин. Роднините на изчезналите пътници са недоволни, тъй като смятат, че усилията за намиране на изчезналия летателен апарат не са достатъчни и няма достатъчно информация по случая.  

Повече по темата вижте във видеото!