fallback

Убит лос разпали политически скандал в Русия

Валери Рашкин се смята за следващия опозиционен лидер срещу Путин

29.10.2021 | 22:45 Автор: Искра Ангелова

Изгряваща звезда в Руската комунистическа партия, за когото се смята, че е следващият опозиционен лидер срещу Путин, е била хванат при бракониерски отстрел на лос в инцидент, за който се твърди, че има всички отличителни белези на постановка на Кремъл, съобщава "Телеграф".

Твърди се, че 66-годишният Валери Рашкин, депутат, който е привлякъл нови млади и прогресивни привърженици в партията, е бил хванат с трупа на лос

Ловните власти съобщиха на руски медии, че рейнджърите са се отправили към гората извън град Саратов в четвъртък вечерта, за да реагират на съобщенията за стрелба, само за да открият Рашкин и други двама мъже с труп на лос в колата им.

В колата са открити и брадва и два ножа със следи от кръв, съобщиха властите.

Комунистическата партия казва, че Рашкин, смятан за потенциален наследник на партийния лидер, е бил подлъган и инцидентът е предизвикал спекулации, че Кремъл се опитва да овладее заплахата от все по-непримирими комунисти.

През последните месеци все по-антипутинската фракция в партията се превърна в трън в очите на Кремъл. Въпреки широко съобщаваните изборни измами, комунистите показаха най-доброто си представяне на регионалните избори тази година.

След като Алексей Навални е в затвора и най-близките му съюзници избягаха в чужбина, комунистите, водени от Рашкин, твърд привърженик на Навални, оглавиха протестите срещу фалшифицирането на гласовете на изборите през септември и открито обвиниха Владимир Путин в преследване на политическите му съперници.

В това, което се твърди, че е доказателство за бракониерство, видео, публикувано от новинарската медия "База", показва Рашкин, облечен в нещо, което може да са ловджийски дрехи, като казва, че ще съобщи за намирането на мъртъв лос. Той изглежда дезориентиран и говори кратко.

Но Рашкин по-късно каза, че е бил на гости при приятели в провинцията, когато отишъл на разходка в гората и видял кола да се отдалечава.

"Приближих се до това място и видях лоса – почти напълно разфасован труп на лос", каза той пред телевизионния канал RTVi и добави, че след това се върнал при приятелите си и им предложил да отидат и да занесат трупа до полиция, предава БГНЕС.

Той каза, че в момента, в който се приближили до района, те били заобиколени от "орда служители на ФСБ, полиция и горски".

Държавната информационна агенция ТАСС, която първоначално съобщи за инцидента, без да посочи името на Рашкин, твърдеше, че мъжът е пиян.

Рашкин отрече обвиненията, заявявайки, че е отказал да направи дихателен тест, опасявайки се, че резултатите могат да бъдат фалшифицирани.

Комунистическата партия заяви в петък, че инцидентът, съобщен за първи път от прокремълски социални мрежи, има отличителните белези на клеветническа кампания срещу популярния депутат.

По забележително съвпадение Рашкин беше задържан в Саратовска област, руският епицентър на изтезания в затвора, изтъква "Телеграф".

Комунистите настояваха за парламентарно разследване на изтичането на видеозапис, в който са замесени служители на затвора в Саратов – предложение, което беше отхвърлено от прокремълската партия миналата седмица.

Генадий Зюганов, 77-годишният комунистически лидер, е хванат в кръстосан огън между комунистически активисти, които са по-склонни да обвиняват президента Путин за западащата икономика, и Кремъл, който според съобщенията е засилил натиска върху Зюганов да овладее в неговите съюзници.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback