Ключова среща, подаръци и шеги между папа Франциск и Джо Байдън в Рим

За първи път протоколната среща не се предаваше на живо

29.10.2021 | 19:19 Редактор: Елеонора Танева

Американският президент Джо Байдън пристигна в Европа за две ключови срещи - на ООН за климата в Глазгоу и на Г-20 в Рим. В първите часове след пристигането си той се видя с папа Франциск. Протоколната част от аудиенцията обикновено се предава на живо, този път обаче това не се случи.

Аудиенцията във Ватикана беше рекордно дълга - 90 минути - и на фона на мерки за сигурност, каквито Рим не е виждал отдавна, както и на протести. 

Малко преди папата да посрещне Байдън обаче, се оказа, че публичната част на срещата няма да се излъчва на живо. От Ватикана обясниха това с мерките срещу коронавируса. Но журналистите се обявиха против.

"Присъединяваме се към разочарованието на всички журналисти, че светът няма да види на живо снимки от срещата на президента Байдън с папа Франциск. Такова международно новинарско събитие изисква отразяване", заяви журналистът Стивън Портной.

Кабинетът на Байдън обаче разпространи кадри, на които се вижда, че президентът е подарил на папата военна монета. Тя е принадлежала на покойния му син и носи силно послание. 

"Вие сте най-значимият войн за мира, който някога съм срещал. И с ваше разрешение бих искал да ви дам монета. Отпред има печат на САЩ. Знам, че синът ми би искал да Ви я дам", заяви американският президент Джо Байдън.

Във Ватикана Байдън успя и да се пошегува.

"Традицията е следващият път, когато Ви видя, и нямате монетата, трябва да си купите напитките", каза Байдън.

На шегата му се засмяха както папата, така и преводачът. Това е четвъртата среща между двамата, а тази се оказа почти два пъти по-дълга от срещата му с папа Йоан Павел II. 

Срещата е изключително важна за Байдън, който е много религиозен.

"Байдън е цитирал папата в своите послания по целия свят няколко пъти. Той носеше броеница по време на нападението на Щатите над Осама Бен Ладен, докато президент бе Обама", сподели кореспондентът на CNN в Белия дом  Кейтлан Колинс.

Ключовата среща на върха на ООН за климата ще се проведе другата седмица в Глазгоу. Байдън е важен играч и заради пакета от 1,75 трилиона долара за борба с климатичните промени. А на срещата на Г-20 в Рим, където световните лидери ще се срещнат за пръв път на живо от началото на пандемията, ще се обсъдят климатът, борбата с Ковид-19, последиците за икономиката, както и пътищата за възстановяването ѝ.

Четирима президенти ще участват виртуално, сред тях са руският държавен глава Владимир Путин и неговият китайски колега Си Дзинпин.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК