Решението на Г7 да не покани Русия на следващата си среща не притесни Лавров

Според него това е неформален клуб и никой не може да изгони никого от него

25.03.2014 | 16:42 Редактор: Елена Кирилова
Решението на Г7 да не покани Русия на следващата си среща не притесни Лавров

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров прие изключително спокойно решението на страните от Г7 да не поканят Русия на следващата среща на най-богатите държави. По думите му Г8 е неформален клуб и никой никого не може да изгони от него.

Според Москва няма никакъв проблем, ако Г8 не се срещне, коментира Лавров. Той отбеляза, че по-важните икономически и политически решения през последните месеци се вземат от Г20, а не от Г8, ето защо липсата на среща няма да е нещо фатално.

Извънредната среща на Г7 беше свикана от американския президент Барак Обама. На нея лидерите решиха да не участват на срещата на Г8 през юни, която трябва да се проведе в Сочи. Вместо това планират да се срещнат отново без Русия в Брюксел.

Външните министри на страните от Г7 смятат да бойкотират срещата в Москва през следващия месец, в отговор на присъединяването на Крим към Русия.

Междувременно се проведе среща между външните министри на Русия и Украйна – Сергей Лавров и Андрей Дешчица. Двамата обсъдиха случващото се в Крим. Това е първата подобна среща от началото на кризата в Украйна и е признак за подобряването на отношенията между двете страни.

Сергей Лавров успя да се срещне и с държавния секретар на САЩ Джон Кери. От своя страна американският дипломат не пропусна възможността отново да изрази притеснението си от случващото се на Кримския полуостров и от струпването на руски войски на границата между Русия и Украйна.

Москва ще работи за благото на всички жители на Крим, независимо дали се самоопределят като руснаци или украинци, заяви Лавров.

Водещите индустриални държави пък отново отправиха заплаха, че Кремъл ще се изправи пред нови икономически санкции, ако напрежението продължи да ескалира.

Повече по темата вижте във видеото!