fallback

Fitch намали перспективата на 15 руски банки

Сред засегнатите са най-голямата частна банка в Русия-Алфа Банк, Газпромбанк и Сбербанк.

25.03.2014 | 11:28 Автор: Мариета Иванова

Fitch понижи перспективата пред 15 руски банки до негативна. Сред засегнатите са  най-голямата частна банка в Русия Алфа Банк,  Газпромбанк и Сбербанк, която има силно присъствие в Централна и Източна Европа.

Експертите предупредиха за възможна корекция и на суверенния рейтинг на Русия с оглед влошаването в някои икономически сектори.

Агенцията базира оценките си на "рисковете от влошаване на оперативната среда".

Като по-безопасни са разглеждани някои кредитори с по-тесни връзки с държавата като  Сбербанк и VTB. При тях се отчита "много висока вероятност за подкрепа от страна на руските власти в случай на нужда", става ясно от анализа.

През миналата седмица Standard & Poor's и Fitch Ratings ревизираxa перспективите си за руската икономика от стабилна на негативна, потвърждавайки все пак рейтинга от BBB. Агенциите базираха оценките си на по-голямата вероятност от изтичане на капитали от страната. Допълнителен негативен ефект върху и без това крехката икономика на Русия може да имат и евентуалните по-строги санкции от страна на САЩ и ЕС. Анализаторите също така предположиха, че Русия може да загуби настоящия си инвестиционен рейтинг, ако напрежението в Украйна ескалира.

fallback
Още от Свят
fallback