fallback

Украйна изтегля войските си от Крим

Всички жители на Крим пък ще получат руски паспорти съвсем скоро

24.03.2014 | 17:37 Автор: Елена Кирилова

Украйна изтегля своите войски от Крим, заяви изпълняващият длъжността президент на страната Олександър Турчинов.

Новината беше обявена само няколко часа след като стана ясно, че рано днес руски войски са превзели военноморската база в град Феодосия. Кримските сили за сигурност са задържали командващите и редица длъжностни лица от украинския военноморски пехотен батальон във Федосия във връзка със заплахата от саботаж.

Решението за изтеглянето на украинските военнослужещи от Крим е взето от Съвета за национална сигурност заради руската заплаха за живота на военнослужещите и техните семейства, коментира Турчинов.

Кримските отряди, които помогнаха на Русия да отнеме Кримския полуостров от Украйна, ще бъдат преобразувани в национална гвардия. По думите на съветникът по въпросите на сигурността в кримското правителство Владимир Мерцалов в региона вече няма заплаха, ето защо не са необходими извънредни мерки за сигурност. Въпреки това той подчерта, че е всички отряди за самоотбрана трябва да останат готови в случай на опасност.

Руската федерална миграционна служба днес разкри, че всички жители на Крим ще получат руски паспорти, като това ще се случи в рамките на следващите три месеца. Руското външно министерство изрази опасенията си, че след като на 21-ви март Украйна и ЕС подписаха политическата част на споразумението си, ще последват стъпки за засилването на сътрудничеството между Киев и НАТО.

На фона на тези събития във Върховната Рада в Киев беше внесено проектопостановаление за излизането на Украйна от Общността на независимите държави.

Повече по темата вижте във видеото!

fallback
Още от Свят
fallback