Меркел не изключва налагането на икономически санкции срещу Русия

Възможно есписъкът с хора, които имат забрана да пътуват извън рамките на ЕС, да бъде разширен

20.03.2014 | 17:35 Редактор: Елена Кирилова
Меркел не изключва налагането на икономически санкции срещу Русия

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Брюксел вече е готов да наложи икономически санкции на Русия след като блокирането на преговорите и замразяването на авоарите на руски и украински дипломати все още не дават резултати.

Според Меркел заради ситуацията в Украйна групата на Г8 в момента е в несъстоятелност. Именно Русия е домакин на следващото заседание в Сочи, което е планирано за юни тази година. Провеждането му обаче е поставено под въпрос.

Днес или утре лидерите на ЕС ще изразят ясна позиция, уточни Меркел. В рамките на два дни лидерите на страните членки ще обсъдят в Брюксел налагането на санкции срещу Русия във връзка с Кримския въпрос.

Германският канцлер подчерта, че е възможно списъкът с хора, които имат забрана да пътуват извън рамките на общността, да бъде разширен, пише Washington Post. ЕС и САЩ вече наложиха ограничения на определени длъжностни лица от Русия и Крим, свързани с референдума за отделяне на спорния регион от Украйна и анексирането му към Москва.

Меркел е категорична, че случващото се ще има последствия за политическите отношения между Русия и ЕС.

„Що се отнася до отношенията между Германия и Русия в момента преценяваме дали да участваме в предвидената за април двустранна среща“, заяви тя.  

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!