Напрежението на Кримския полуостров ескалира

Край военна база в близост до столицата Симферопол е избухнала престрелка. Един човек е загинал.

19.03.2014 | 10:08 Редактор: Мариета Иванова
 Напрежението на Кримския полуостров ескалира

Напрежението на Кримския полуостров ескалира.  Избухнала е престрелка между украински и руски военни край военна база в близост до столицата на областта Симферопол. По информация на полицията на полуострова при сблъсъка е загинал един човек, а други двама са ранени. Инцидентът предизвика реакцията на правителството, което е издало заповед за използването на оръжие за самозащита. Според очевидци въоръжени мъже, пътуващи в превозни средства без маркировка, са пристигнали във военната база и са открили стрелба с автоматични оръжия.

Министерството на отбраната на Украйна излезе със съобщение, че атаката е била осъществена от напълно екипирани въоръжени мъже, които са имали маски на лицата си, но не и обозначителни знаци. Изпълняващият длъжността премиер на Украйна Арсений Яценюк, заяви на извънредна правителствена среща, че конфликтът преминава от политически към военен. Според него това, което са извършили проруските сили е военно престъпление.

Ситуацията на Кримския полуостров е изключително усложнена, след като областта официално премина в ръцете на Руската федерация. В региона има няколко украински военни бази, които заради новата ситуация, трябва да бъдат освободени, а контролът над тях трябва да бъде поет от руските власти.

Напрежението идва малко след като руският президент Владимир Путин и лидерите в Крим подписаха указа, с който полуострова преминава под юрисдикцията на Москва.

В тази връзка на страните-членки на групата на Г-7 и представителите на Европейския съюз обявиха официална кризисна среща следващата седмица в Хага. Британският премиер Дейвид Камерън, заяви че е абсолютно неприемлив фактът, че Русия използва сила, за да променя граници и да се провежда референдум под дулото на руски оръжия.
Немският канцлер Ангела Меркел съобщи, че обявената независимост на Крим и асимилацията на полуострова от страна на Русия са против международното право.

Бившият Държавен секретар на Съединените щати Хилари Клинтън обвини руския президент Владимир Путин в опит за „преначертаване на границите” на Европа след Втората световна война. Генералният секретар на НАТО Андерс Фон Расмусен коментира, че Русия върви по един опасен път, но допълни, че Алианса няма да воюва с Русия.