fallback

Медици отказват да приемат неваксинирани и нетествани пациенти

Искат да опазят от инфекция всички, които не могат да се имунизират по здравословни причини

08.10.2021 | 12:43 Автор: Жаклина Иванова

Редица лекарски кабинети в Германия приемат само пациенти, които са ваксинирани, преболедували или тествани. Имат ли медиците право да отказват лекарска помощ?

На входната врата на кабинет виси бележка: "Достъп и лечение само за лица, които са ваксинирани срещу Ковид-19, преболедували или тествани". Ортопедът д-р Бауер обяснява, че по този начин искат да опазят от инфекция всички пациенти, включително и онези, които не могат да се ваксинират по здравословни причини, пише DW.

"Така ще бъдат защитени също и бременните, малките деца и хората с увредена имунна система. Не без значение е и фактът, че по този начин кабинетът няма да е застрашен от карантина или затваряне. А онези, които не разполагат с негативен антигенен или PCR тест, могат да го направят на място", поясни лекарят.

Практиката на този кабинет в швабския град Фридберг е станала масова. Не е ясно колко точно са лекарските кабинети, които приемат за преглед само ваксинирани, преболедували и тествани.

Пациенти одобряват мярката на лекарите. И самите лекари подчертават, че реакциите на пациентите им са изцяло положителни. Има обаче и такива, които изразяват недоволство.

"В някои случаи подобно ограничение е направо фатално. Какво да направя, ако имам силни болки в корема, но вместо при лекаря съм принудена първо да ходя до някоя аптека, за да ми направят тест? Какво, ако имам спукан апендикс? Мисля, че правото на лекарска помощ е основно човешко право и не бива да се ограничава само до хората, които са ваксинирани, преболедували или тествани", посочи пациентката.

Ортопедът Шварц не приема тези аргументи.

"Нашите деца, които са най-големите губещи от тази пандемия, са длъжни да се тестват по три пъти седмично, за да могат да ходят на училище. Затова не разбирам какъв е проблемът да си направиш един-единствен тест", подчерта медикът.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback