Още жертви на протестите в Украйна

В арена на насилие между проруски и проукраински активисти късно в петък се превърна град Харков.

15.03.2014 | 09:02 Редактор: Мариета Иванова
Още жертви на протестите в Украйна

Най-малко двама са убити и други двама ранени при протестни сблъсъци между проруски и проукраински активисти в Харков.  Очевидци съобщават, че ултранационалистите от "Десен сектор“ били дошли с автобус от западната част на страната преди седмици.

В петък вечерта при сблъсъците се чували изстрели и взривове в централната част на града, коментират запознати. Кметът на Харков Генади Кернес допълни, че са атакувани офиси на различни партии. След идването на  полицията  около 40 -50 души от националистите са се барикадирали в централата на партията в града, откъдето хвърляли звукови гранати.

Органите на реда щурмували сградата, съобщиха на свой ред от „Десен сектор”. Оттам допълват, че операцията била "проруски щурм", на който "украински мъже дават достоен отговор", и предупреждават, че ще продължат да се защитават в окупираната сграда.

В преговорите с националистите се е включил и кметът на Харков.

В същото време украинският премиер Арсений Яценюк направи видео обръщение към нацията, в което заяви, че усилията на украинците в борбата за европейско бъдеще започват да се увенчават с успех.

„След разговор с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, решихме че датата на която ще подпишем споразумението за асоцииране с Европейския съюз ще е 21 март”, подчерта Яценюк

Късно снощи срещата между Джон Кери и Сергей Лавров завърши без особен резултат. Външният министър на Русия заяви, че жителите на Крим имат право да се самоопределят, а американския му колега заяви, че няма да признае изборите от референдума на полуострова, които трябва да се проведат утре.