От днес до неделя градският транспорт в Париж е безплатен

Решението има за цел да намали замърсяването на въздуха във френската столица.

14.03.2014 | 15:05 Редактор: Мариета Иванова
От днес до неделя градският транспорт в Париж е безплатен

Месната управа на френската столица Париж взе безпрецедентно решение в усилията си да намали замърсяването на въздуха в града. Те обвиха, че от днес до неделя гражданите ще могат да използват градския транспорт безплатно. Целта е по улиците да има по-малко автомобили.

Френските здравни институции признаха, че замърсяването застрашава здравето на хората в града. Вече седми ден не само във френската столица, но и в много общини в Северната част на страната е обявен най-високият код за опасност от замърсяване на въздуха. За това допринасят катаклизмите на времето в последния месец – студено и сухо през нощта, горещо и влажно през деня. В такива условия фините прахови частици не могат да се разсеят. Освен предложението за безплатен градски транспорт, френското правителство съветва гражданите да карат с по-ниска скорост когато шофират, да избягват тежка физическа активност, да избягват разходки на открито с деца под 6 годишна възраст. В тази връзка е наложена и забрана за палене на огньове.

Франция често нарушава установените от ЕС лимити по отношение на чистотата на въздуха и затова редовно търпи санкции. Ако Париж не вземе мерки, страната е заплашена от глоби в размер на десетки милиони евро.