Ковид-19 ще се самоограничи следващото лято, няма да живеем вечно с ваксините

Това е мнението на проф. Пенка Петрова от БАН

05.10.2021 | 09:25 Редактор: Тодор Петров
Ковид-19 ще се самоограничи следващото лято, няма да живеем вечно с ваксините

Директорът на Института по микробиология на БАН - проф. Пенка Петрова, заяви, че през следващото лято се очаква да започне естествено самоограничаване на коронавируса в световен мащаб. 

"Опитът на човечеството показва досега, че коронавирусните пандемии са продължавали максимално две години, така че няма да живеем завинаги с ваксините", убедена е тя.

"Надявам се, че той ще се превърне в един обикновен сезонен вирус. В Европа всяка зима циркулират около 50 различни коронавируса. Може би и причинителят на Ковид-19 ще се присъедини към тях и вече така добре ще го познаваме, че няма да може да ни създава големи проблеми", коментира проф. Петрова пред БНР.

При приложение на ваксината срещу Ковид и срещу грип трябва да има 2 седмици интервал, препоръчва тя.

Проф. Чорбанов днес представя прототипа на българската ваксина срещу Ковид-19 на световен конгрес по ваксинология. Като научен проект сме стигнали до разработването на прототип.

За ваксина, която да може да се прилага, не можем да говорим на този етап, категорична е проф. Петрова.

Тя опроверга твърденията, че започват опити върху хора. На този етап ставало дума за научен продукт. По думите ѝ се е създала илюзия, че имаме флакон, който вече да се предлага на пазара.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
бг смешки
преди 2 години
а всеки с 5 грама мозък ясно че тези ваксини не са изпитани и са просто един опит върху хората ...който иска да става опитна мишка ! много хора вече ги няма ... Сигнализирай за неуместен коментар