fallback

ЕП настоява Русия незабавно да изтегли военните от Украйна

Европейските депутати предупреждават, че действията на Москва са заплаха за сигурността на ЕС.

13.03.2014 | 17:55 Автор: Мариета Иванова

Русия трябва незабавно да изтегли всички свои военни сили от Украйна. Това гласи резолюция, приета днес от членовете на Европейския парламент. Депутатите остро осъждат руския акт на агресия, изразяващ се в нахлуване в Крим и го определят като нарушение на международното право. Те предупреждават, че действията на Москва са заплаха за сигурността на Европейския съюз.

Членовете на Европейския парламент определят референдума в Крим в неделя за „незаконен и нелегитимен”. Съгласно конституцията на Украйна, Крим може да провежда само референдуми по въпроси с местен характер, но не и по въпроси, които се отнасят до промени в международно признатите граници на Украйна, подчертават депутатите.

Резолюцията осъжда и определението на протестиращите срещу политиката на Янукович като „фашисти”. Депутатите определят като напълно неоснователни твърденията на Русия, че целта й е да защити руските граждани в Крим. Като мотив те изтъкват факта, че тези граждани не са обект на каквато и да е дискриминация.

Европейският парламент подчертава и необходимостта държавите членки на Общността да разговарят с Русия и да подкрепят правото на Украйна сама да определи бъдещето си. Депутатите приветстваха решението на Европейския съвет от 6 март за преустановяване преговорите за либерализиране на визовия режим и партньорските разговори с Русия.

В случай на анексиране на Крим към Руската федерация  ЕС трябва бързо да наложи оръжейно ембарго и ограничения за издаването на визи и замразяване на активи и предприемане на мерки спрямо руски компании, особено в енергийния сектор.

Депутатите изразиха своята подкрепа и към решението на Европейския съюз за предоставяне на помощ на Украйна в размер на 11 милиарда евро, подписването на глави от споразумението за асоцииране на бившата съветска република към блока и незабавното намаляване на митническата тарифа за внос на украински стоки в Съюза. Те също така призоваха и за ускоряване на либерализацията на визовия режим с Украйна.

 

fallback
Още от Свят
fallback