Меркел: Достиженията на демокрацията не бива да се приемат като даденост

Канцлерът предупреди, че обединението на Германия "не е завършен процес"

03.10.2021 | 20:02 Редактор: Елеонора Танева
Меркел: Достиженията на демокрацията не бива да се приемат като даденост

Германците трябва да продължат да работят за демокрация, заяви канцлерът Ангела Меркел в деня на националния празник, когато се навършват 31 години от обединението на Източна и Западна Германия.

"Обединяването се осъществи, защото в Източна Германия имаше хора, които рискуваха всичко в името на правата, на свободата си и на едно различно общество", отбеляза Меркел в една от вероятно последните си речи като канцлер.

"Дори днес достиженията на демокрацията не бива да се приемат като даденост. Демокрацията не е нещо, което просто съществува. Ние трябва да работим за нея заедно, отново и отново, всеки ден", подчерта тя.

И напомни за дезинформацията и подстрекателството, които се наблюдават в днешните обществени дебати.

Канцлерът предупреди също, че обединението на Германия "не е завършен процес". Тя каза, че много източногерманци като нея изпитват чувството, че постоянно трябва да доказват, че и те са част от тази страна, пише БТА.

Три десетилетия по-късно политическото и икономическо разделение между някогашния комунистически Изток и Запада се запазва. Различията се проявиха и на националните избори миналия месец, когато крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" спечели в 16 избирателни района в Източна Германия, въпреки че процентът от гласувалите за нея в национален мащаб отбеляза спад.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК