СЗО и Русия се разбраха за Sputnik V

Руската ваксина може да бъде включена в списъка на препаратите, препоръчани от СЗО

02.10.2021 | 20:30 Редактор: Елеонора Танева
СЗО и Русия се разбраха за Sputnik V

Премахнати са всички пречки, които досега възпрепятстваха руската ваксина срещу коронавируса Sputnik V" да бъде регистрирана в Световната здравна организация. Това заяви в Женева руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко.

Министърът коментира срещата си с генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, на която двамата обсъдиха заявката Sputnik V да бъде включена в списъка на препаратите, препоръчани от организацията за спешно приложение в борбата с пандемията.

"Заявителят - компанията, която се занимава с регистрирането на Sputnik V в СЗО, трябва да подпише редица документи, да представи допълнителни книжа - това все пак е административна процедура, и ще последва разглеждането им", обясни министърът.

"Към днешна дата всички бариери са премахнати. Затова не виждаме днес никакви спънки за по-нататъшна работа. И това ни бе потвърдено от генералния директор на СЗО", обобщи Михаил Мурашко.

В Женева Русия и САЩ са обсъдили взаимно признаване на ваксинационните си сертификати. По думите му американските представители "са чули  аргументите на Русия и приемат, че предложението е рационално".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК