fallback

Папа Франциск отбелязва година начело на Римокатолическата църква

Той продължава да се радва на подкрепата на аржентинците

13.03.2014 | 10:50 Автор: Елена Кирилова

Аржентинците продължават да подкрепят папа Франциск, година след като той напусна Буенос Айрес, за да стане първият неевропейски папа от 1300 години насам.

Преди 12 месеца Аржентина изпрати с гордост кардинал Хорхе Берголио, който на 12-и март 2013 г. беше избран за папа. Тогава католиците по целия свят излязоха по улиците, развявайки аржeнтинския флаг в изблик на радост.

Тогава Берголио взе решение да приеме името Франциск, свързвайки го с любов към природата, помощ за бедните и въздържание.

През изминалата година той успя да преобърне посоката на Ватикана, като вдъхна надежди на поклонниците за повече вяра в Римокатолическата църква, водейки вярващите по пътя на смирение и помирение.

В този период работата му бе фокусирана върху това църквата да следва нуждите бедните. Папата успя да спечели огромна популярност след като даде заявка за смекчаване на догмите, свързани с абортите, семействата, живеещи заедно без брак и гей двойките.

Франциск спечели одобрението на света и благодарение на факта, че отказа да живее в официалния апартамент във Ватикана, замествайки го с по-малка къща и доста по-скромен начин на живот.

Католиците в Буенос Айрес оценяват управлението му като успешно и се надяват, че то ще доведе до още повече промени в близко бъдеще.

Повече по темата вижте във видеото!

 

fallback
Още от Свят
fallback