Папа Франциск отбелязва година начело на Римокатолическата църква

Той продължава да се радва на подкрепата на аржентинците

13.03.2014 | 10:50 Редактор:
Папа Франциск отбелязва година начело на Римокатолическата църква
Папа Франциск отбелязва година начело на Римокатолическата църква

Аржентинците продължават да подкрепят папа Франциск, година след като той напусна Буенос Айрес, за да стане първият неевропейски папа от 1300 години насам.

Преди 12 месеца Аржентина изпрати с гордост кардинал Хорхе Берголио, който на 12-и март 2013 г. беше избран за папа. Тогава католиците по целия свят излязоха по улиците, развявайки аржeнтинския флаг в изблик на радост.

Тогава Берголио взе решение да приеме името Франциск, свързвайки го с любов към природата, помощ за бедните и въздържание.

През изминалата година той успя да преобърне посоката на Ватикана, като вдъхна надежди на поклонниците за повече вяра в Римокатолическата църква, водейки вярващите по пътя на смирение и помирение.

В този период работата му бе фокусирана върху това църквата да следва нуждите бедните. Папата успя да спечели огромна популярност след като даде заявка за смекчаване на догмите, свързани с абортите, семействата, живеещи заедно без брак и гей двойките.

Франциск спечели одобрението на света и благодарение на факта, че отказа да живее в официалния апартамент във Ватикана, замествайки го с по-малка къща и доста по-скромен начин на живот.

Католиците в Буенос Айрес оценяват управлението му като успешно и се надяват, че то ще доведе до още повече промени в близко бъдеще.

Повече по темата вижте във видеото!