fallback

Близо 160 души са арестувани по време на протест в Турция

Погребението на тийнейджър, ранен по време на миналогодишните протести, стана повод за ескалация на напрежението

12.03.2014 | 18:10 Автор: Елена Кирилова

Близо 160 души са арестувани в Турция по време на нови антиправителствени протести. Повод за напрежението стана погребението на тийнейджър, който беше ранен по време на миналогодишните протести срещу правителството, пише BBC.

Смъртта му предизвика редица протести в цялата страна, а около мястото на траурната церемония демонстрантите изградиха барикади. Целта им беше да избегнат евентуална намеса от страна на полицията в района.

Няколко хиляди протестиращи се събраха около религиозния център, където се състоя погребението на 15-годишния Беркин Елван. Гражданите скандираха “Беркин е наша гордост”, “Той е безсмъртен”, и “Гневът на една майка ще погуби убийците”.

Магазините ще останат затворени два дни, а търговците продават черни и бели знамена с лика на покойното момче.

Елван беше ранен в главата от патрон със сълзотворен газ по време на сблъсъците в Истанбул на 16-и юни миналата година. Тогава едни срещу други на улицата се изправиха протестиращите и органите на реда. Заради инцидента младежът изпадна в кома и беше в нея 269 дни.

Последната нощ също беше белязана от протести в Турция. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу гражданите. За пореден път се стигна до сблъсъци и има ранени граждани. 

Повече по темата вижте във видеото!

fallback
Още от Свят
fallback