Държавните служителите в Гърция протестират

Акцията е насочена срещу законопроект, който предвижда приватизиране и закриване на държавни органи и съкращаване на хиляди работни места

12.03.2014 | 15:28 Редактор: Мариета Иванова
Държавните служителите в Гърция протестират
Държавните служителите в Гърция протестират

Служителите в държавния сектор в Гърция излизат на протест днес. Акцията е насочена срещу внесен в парламента законопроект, който предвижда приватизиране и закриване на държавни органи и съкращаване на хиляди работни места. Синдикатът на служителите в публичния сектор планира да организира демонстрации още на 19 и 20 март.  

Над 100 хиляди работни места в гръцкия публичен сектор  са били закрити между 2008 и третото тримесечие на 2013. Заплатите на останалите на работата били намалени с над 40%.

В предложения закон са заложени още съкращения.

От синдиката на служителите в публичния сектор посочват, че безработицата в южната ни съседка остава най-високата в Европа, като младежката възлиза на 27,5 %.

Анализатори отбелязва, че това е удар за гръцката икономика, която трябва да регистрира повече признаци за растеж. БВП на страната се е свил с близо 4 на сто само през 2013 година. Експертите коментират, че в много европейски страни служителите в държавния сектор са изправени пред подобни съкращения на заплати и работни места, което определено води до влошаване качеството на услугите.

Стачката на гърците е символ за продължаващата съпротива на работниците и гражданите срещу политиката на строги икономии в Европейския съюз.

Еврогрупата вече призова Атина да отговори бързо на изискванията за отпускане на заем.

Въпреки че финансовите министри от еврозоната за пореден път се запознаха с напредъка на държавата, те продължават да имат разногласия по някои направления. Миналата седмица тройката международни кредитори не успяха да постигнат споразумение с Гърция за изискванията за рекапитализация на местните банки. Докато Атина прогнозира, че необходимата сума е в размер на около 6,4 млрд. евро, то МВФ вижда равнище между 8 и 9 млрд. евро. Очаква се тази седмица южната ни съседка да завърши преговорите си с тройката.