ЕС може да наложи санкции на Русия още тази седмица

Това ще стане, ако Москва не приеме предложенията за украинската криза

11.03.2014 | 13:30 Редактор: Ралица Пейчева
ЕС може да наложи санкции на Русия още тази седмица

ЕС може да наложи санкции срещу Русия още тази седмица, ако Москва не откликне положително на западните предложения за деескалация на украинската криза, заяви френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от Франс прес.

"Ние изпратихме чрез посредник (държавния секретар на САЩ Джон Кери) предложение на руснаците за деескалация", каза Фабиюс в интервю за радио "Франс Ентер", без да уточнява какво съдържа то. "Те още не са отговорили. Ако отвърнат положително, Кери ще отиде в Москва и санкциите ще бъдат отложени, в случай че Москва прояви стремеж към успокояване на обстановката в Украйна", добави Фабиюс.

Според него санкциите могат да включват замразяване на авоарите на определени руски и украински представители, както и визови ограничения.

"Ние не можем да приемем нещо, което е незаконно и което ще има сериозни последствия", каза Фабиюс, визирайки насрочения за тази неделя референдум за присъединяване на Крим към Русия. Според министъра "единственият легитимен вот" са президентските избори в Украйна, насрочени за 25 май.

САЩ обвиниха Русия в понеделник, че не приемат предложенията, представени миналата седмица от Джон Кери на руския му колега Сергей Лавров за уреждане на кризата около Украйна. Говорителката на Държавния департамент Джен Псаки отказа да даде подробности за американските идеи, съдържащи се в предложението. В понеделник Лавров съобщи, че Русия ще представи свои контрапредложения, но също отказа подробности.