Властите в Крим готвят проект за приемане на рублата като официална валута

В Севастопол обявиха руския език за официален при работа с държавни документи.

10.03.2014 | 18:00 Редактор: Мариета Иванова
Властите в Крим готвят проект за приемане на рублата като официална валута

На фона на все по-разгорещените дискусии за въвеждане на санкции срещу Русия, гражданите на Кримския полуостров постепенно започват да предприемат стъпки за присъединяване към Москва. Властите в Крим възнамеряват утре да предложат проект за преминаване към руската рубла. В Севастопол обявиха руския език за официален при работа с държавни документи.

На територията на автономната република беше прекъснато излъчването на всички украински телевизионни канали като на техните честоти се излъчват руски канали. Причината за това решение е, че украинските телевизии отразяват пристрастно събитията в Украйна. По думите на министъра на информацията Дмитрий Полонски украинските медии нагнетяват обстановката преди референдума и се опитват да го провалят.

В Москва руснаци излязоха по улиците, за да изразят своята подкрепа за приобщаването на Крим към Руската федерация.
„Терористи превзеха властта в Крим и свалиха законния президент. Според мен държавата се управлява от терористи“, смята участникът в протеста Алексей Мягков.

Протестни акции имаше и в украинския град Донецк. Едни заявяват, че искат по-голяма автономия, а други призовават за присъединяване към Русия.

Също днес около 20 агресивно настроени граждани от т.нар. „Народна самоотбрана на Крим” са установили контрол над военна болница в Симферопол. В резултат военните лекари вече не могат да оказват необходимата медицинска помощ на пациентите.

Според данните на Украинската държавна служба, руските военни вече контролират 11 гранични пункта в Крим.
През нощта руски военнослужещи са разоръжили войници от украинска ракетна част в селище в западната част на автономната република. Близо 200 руски войници с 14 камиона са нахлули на територията на военната част, като са заплашили да употребят оръжие.

В същото време на административната граница на Крим и Херсонска област се проведе акция против преминаването на военна техника на територията на Украйна. Силите за самоотбрана на Крим смятат акцията за провокация. 

Украинските въоръжени сили са започнали да провеждат учения с цел проверка състоянието на бойната готовност, става ясно от съобщение на Министерството на отбраната на страната.