fallback

Лавров: Подготвили сме предложения за нормализиране на ситуацията в Украйна

Те са съобразени с интересите на всички украинци, увери външният министър

10.03.2014 | 17:59 Автор: Боян Христов

Президентите на Съединените щати Барак Обама и китайският му колега Си Дзинпин проведоха разговор за намиране на правилния път за мирното разрешаване на конфликта в Украйна. Двамата лидери се съгласиха с важността да се запазят принципите на суверенитет и териториална цялост.

Според американските официални лица, референдумът на полуострова, който трябва да се проведе на 16 март е нелегитимен и няма да бъде признат, както от нея, така и от международните и партньори. Русия от своя страна е подготвила ответни предложения към САЩ относно нормализирането на ситуацията в Украйна.

"Ние не получаваме безучастно предложения от нашите колеги. Подготвили сме с участието на членове на Съвета за сигурност на ООН наши ответни предложения. Те имат за цел ситуацията да бъде въведена в рамките на международното право с отчет на интересите на всички украинци без изключения, с отчет на дълбоката криза на държавността в тази страна”, заяви Сергей Лавров.

Междувременно в разговор с руския президент Владимир Путин, германският канцлер Ангела Меркел също е изразила възмущението си от случващото се в Украйна. По думите й в наши дни е недопустимо една страна да се меси в суверенитета на друга и да я заплашва по какъвто и да е било начин. От своя страна руският президент е защитил про-руските лидери в Крим, докато военни без обозначителни знаци, продължават да бъдат струпвани на полуострова.

Междувременно Украйна се надява да подпише на 17 или 21 март политическата част на споразумението за асоцииране с Европейския съюз. Това заяви външният министър Андрей Дещица.

fallback
Още от Свят
fallback