Нови санкции за Русия готви ЕС

Предупреждението отправи германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер.

10.03.2014 | 11:24 Редактор: Мариета Иванова
Нови санкции за Русия готви ЕС

Нови санкции от страната на ЕС грозят Русия заради продължаващата й намеса в ситуацията в Крим. За това предупреди германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер. Предполага се, че срещу Русия ще бъде въведено следващо ниво санкции, ако по време на разговорите, които ще се проведат днес и утре, страната не се съгласи на преход към международен формат на подготовка на намаляване на напрежението.

В същото време канцлерът Ангела Меркел в разговор с руския президент Владимир Путин е определила референдумa за съдбата на Крим за „нелигитимен“. Въпреки предупрежденията за санкции, местното население постепенно се подготвя за присъединяване към Руската федерация.

Меркел се е свързала с руския лидер и е изразила възмущението си от случващото се в Украйна. Канцлерът смята, че в наши дни е недопустимо една страна да се меси в сувернитета на друга и да я заплашва, по какъвто и да е било начин.

От своя страна, руският президент е защитил проруските лидери в Крим, докато военни без обозначителни знаци продължават да бъдат струпвани на полуострова.

Китай и Съединените щати също изразиха притеснението си относно случващото се в Украйна. В телефонен разговор президентите на двете страни са се обединили около мнението, че трябва да се действа със спокойствие и сдържаност спрямо ситуацията, за да се избегне покачване на напрежението.

Според американските официални лица референдумът на полуострова, който трябва да се проведе на 16 март, няма да бъде признат, както от САЩ, така и от международните и партньори. В същото време по данни на говорител на украинската държавна служба, руските военни вече контролират 11 гранични пункта в Крим.

Силите на Кремъл затягат хватката си около Крим, въпреки предупреждението на САЩ към Москва, че присъединяването на южния украински регион ще затвори вратата за дипломацията в напрегнатата конфронтация между Запада и Изтока.